Syncordia
Plus

Orvosilag Tervezett
Formula

A Syncordia Plus a Syncordia kiterjesztett változata.
Megalkotásához a Syncordia komplex hatóanyagspektrumát kiegészítettük nagy dózisú, dúsított omega-3 zsírsavakkal.

ANTIOXIDÁNSOK

Az emberi szervezetben az antioxidánsok szinergens, egymást erősítő, regeneráló hatással rendelkeznek, így az antioxidánsok együtt jóval hatékonyabbak a szabadgyökökkel szemben, mint külön-külön (Chaudiere és Ferrari-Iliou, 1999; Benzie, 2000; Vertuani és mtsai., 2004)

A rendszer egyes elemeit maga a szervezet is elő tudja állítani, ilyenek az enzimek, a kis-molekulájú vegyületek nagy része (enzimatikus rendszer elemei), azonban számos molekulát nem tudunk szintetizálni, úgymint az aszkorbinsavat, a karotinoidokat, a tokoferolokat, a flavonoidokat. Ezekhez csakis külső forrásból, a táplálkozás útján juthatunk hozzá.

Polymeal
Polypill

A cardiovasculáris betegségek csökkentésére Wald és Law 2003-ban bevezette a szakirodalomba a Polypill stratégiát1. E szerint, ha a kockázati tényezők csökkentése mellett rendszeresen hatféle szert is fogyasztunk meghatározott dózisban, a cardiovasculáris mortalitás kockázatát 82 %-kal tudjuk csökkenteni. Ezek a gyógyszerek: aspirin, simvastatin, bisoprolol, lisinopril, hypothiasid és folsav. A Polypill teoria ismertetése után egy évvel Franco és mtsai2 leírták a Polymeal stratégiát a szív-, érrendszeri halálozások csökkentésére. A Polymeal természetesebb, biztonságosabb és valószínűen ízletesebb étrendi stratégia, mint a Polypill és képes a szív-, érrendszeri betegségek kockázatát több mint 75 %-kal csökkenteni, viszont sokkal drágább3. Vizsgálataikban a következő étrendi stratégiát alkalmazták: hal, gyümölcs és zöldségféle, csokoládé, mandula, fokhagyma és bor fogyasztása. Ez a táplálás összesen mintegy 76 %-ra képes elméletileg a szív-, érrendszeri halálozás kockázatát csökkenteni. 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.

A Syncordia Plus termékfejlesztési koncepciója is ezt az elvet követi.

1 Wald NJ, Law MR. A strategy to reduce cardiovascular disease by more than 80%. Brit. Med. J. 2003, 326, 1419-1423.
2 Franco, O. H., Bonneux, L., de Laet, C és mtsai.: The Polymeal: a more natural, safer, and probably tastier (than the Polypill) strategy to reduce cardiovascular disease by more than 75%. Brit. Med. J., 2004, 329, 1444-1450.
3 Franco, O. H.,Luc, B., Chris, de L.: és mtsai.: The polypill: at what price would it become cost effective? J. Epidemol. Community Healt. 2006, 60, 213-217.
4 Ackermann, R. T., Mulrow, C. D., Ramirez, G. és mtsai.: Garlic shows promise for improving some cardiovascular risk factors. Arch. Inter. Med. 2001, 161, 813-824.
5 Albert, N., M. : We are what we eat: women and diet for cardiovascular health. J. Cardiovasc. Nurs. 2005, 20, 451-460.
6 Berthold, H. K., Sudhop, T., von Bergmann, K.: Effect of a garlic oil preparation on serum lipoproteins and cholesterol metabolism: a randomized controlled trial. JAMA 1998, 279, 1900-1902.
7 Cartron E, Fouret G, Carbonneau MA, és mtsai: Red-wine beneficial long-term effect on lipids but not on antioxidant characteristics in plasma in a study comparing three types of wine—description of two O-methylated derivatives of gallic acid in humans Free Radic Res. 2003, 37, 1021-1035.

8 Gluckman, T. J., Baranowski, B., Ashen, M. D., és mtsai.: A practical and evidence-based approach to cardiovascular disease risk reduction. Arch Intern Med 2004, 164, 1490-1500.
9 Jenkins, D., J., Kendall, C.W., Marchie, A. és mtsai.: Dose response of almonds on coronary heart disease risk factors: blood lipids, oxidized low-density lipoproteins, lipoprotein(a), homocysteine, and pulmonary nitric oxide: a randomized, controlled, crossover trial. Circulation 2002;106:1327-1332.
10 John, J. H., Ziebland, S., Yudkin, P. és mtsai.: Effects of fruit and vegetableconsumption on plasma antioxidant concentrations and blood pressure: a randomised controlled trial. Lancet 2002, 359, 1969-1974.

Cél az érszűkület kórélettani folyamataiban jótékony szerepet játszófaktorok támodatása

A Syncordia Plus kedvező hatásai a növényi polifenolok, rezveratrol, L-arginin, koenzim-Q10, EPA/DHA és a benne található mikroelemek szinergizmusa révén érvényesül,

EPA / DHA

Az omega-3 zsírsavak kedvező élettani hatásait az elmúlt évtizedek vizsgálatai egyre határozottabban támasztják alá. Ezek a tanulmányok megerősítik azokat a korábbi megfigyeléseket miszerint a táplálékkal szervezetünkbe jutó omega-3 többszörösen telített zsírsavak szív és érrendszeri védő hatással bírnak. Sőt, egyre több olyan adat áll a rendelkezésünkre, amelyek annak a lehetőségét vetik fel, hogy ezek a vegyületek a keringési rendszertől független egyéb kórfolyamatok kezelésére is alkalmasak lehetnek.
Evans és Burr 1929-ben elsőként írták le, hogy vannak olyan zsírsavak, amelyeket az emlősök, megfelelő enzimek hiányában nem tudnak előállítani. Ezek közé, az ún. esszenciális zsírsavak közé tartozik a linolénsav és az alfa-linolénsav, amelyekből aztán az emberi szervezet már képes a szervezet fiziológiás működéséhez szükséges omega-3 és omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavakat (polyunsaturated fatty acids = PUFA) szintetizálni. Emellett vannak olyan tápanyagok is, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat. Így pl. bizonyos tengeri halak (elsősorban a hering, makréla, lazac, tonhal, tőkehal) és a kagylók. A humán vonatkozásban legnagyobb jelentőséggel bíró omega-3 zsírsav az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA).
Ezek a vegyületek Hugh Sinclair munkásságának eredményeképpen kerültek először látótérbe. 1944-ben ugyanis arról számolt be, hogy megfigyelései szerint a Grönlandon élő eszkimók körében – összehasonlítva Dánia lakosságával – sokkal ritkábbak az ateroszklerotikus megbetegedések. Később egy epidemiológiai vizsgálat is rámutatott arra, hogy a dán lakosság körében 10-szer gyakoribb a miokardiális infarktus, mint az eszkimó populációban.
A további vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a Grönlandon élő őslakosok szérum koleszterin és triglicerid értékei jóval alacsonyabbak, mint a kontinensen élők hasonló paraméterei, annak ellenére, hogy az eszkimók étkezésére a nagyon kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend, illetve az állati zsírokban és koleszterinben gazdag ételek fogyasztása jellemző. A szakirodalomban az érelmeszesedés kialakulásával szemben protektív, akkor még ismeretlen tényezőt "eszkimó faktor"-ként emlegették. Sinclair egy dolgozatában, amely 1956-ban a Lancetben jelent meg, már az omega-3 zsírsavakat nevezte meg, mint antiaterogén tényezőket. Ehhez alapot szolgáltatott az a megfigyelés is, miszerint egy eszkimó átlagosan napi 14 g, míg egy dán lakos átlagban napi 3 g omega-3 zsírsavat fogyaszt.
Ilyen megfigyeléseket követően tervezték meg azokat a kisebb és nagyobb vizsgálatokat, amelyekkel az omega-3 zsírsavak hatékonyságát, hatásmechanizmusát próbálták pontosabban feltérképezni.

Az esszenciális zsírsavak az egyik fő komponensei a sejt-membránoknak. A sejtmembrán alkotja a sejt külső rétegét, ennek rugalmasságáért felelősek a többszörösen telítetlen zsírsavak. A rugalmasságnak köszönhetően a tápanyagok könnyebben bejutnak a sejtbe és a felesleges tápanyagok könynyebben képesek távozni.
Számos létfontosságú folyamatban szerepet játszanak,így az egészséges szívműködés és érhálózat fenntartásában. Ezen kívül elengedhetetlenek az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint különböző hormonális folyamatokhoz is szükségesek.

Tanulmányok:

Az első ilyen nagyobb vizsgálat a DART (Diet and Reinfarction Trial) tanulmány volt, amelyben 2.033, miokardiális infarktuson átesett beteg vett részt. Az ilyenkor szükséges kezelést halolaj kapszulával kiegészítve 29%- kal tudták csökkenteni az összmortalitást, amely elsősorban a koronária-halálozás kifejezett csökkenésére, illetve az életveszélyes kamrai ritmuszavarok kivédésére volt visszavezethető. Egy másik jelentős vizsgálat a GISSI munkacsoport (Gruppo Italiano per Io Studio della Sopravvivenza nell’Infarcto Miocardico) által szervezett GISSI-Prevenzione tanulmány volt, amelyben öszszesen 11 323, szívinfarktuson átesett beteg vett részt, akik közül 2.836-an a "standard" terápia mellé napi 1 g omega-3 zsírsavat is kaptak. Az omega-3 zsírsavval kiegészített terápiában részesült betegek körében az összmortalitás 20%-kal, a szív- és érrendszeri halálozás 30%-kal, míg a hirtelen halálesetek száma 45%-kal csökkent.
Ugyancsak jelentős betegpopuláció bevonásával végzett vizsgálat volt a JELIS (Japan EPA Lipid Interventional Study) tanulmány. Ebbe 18.645 hiperkoleszterinémiás beteget vontak be. Azt vizsgálták, hogy a sztatin terápia mellé adott omega-3 zsírsav (1,8 g/nap EPA). befolyással van-e a betegek életkilátásaira. Az 5 évig tartó megfigyelés azt bizonyította, hogy az EPA-val kiegészített kezelés a súlyos kardiovaszkuláris események gyakoriságát 19 százalékkal csökkentette. Vizsgálták azt is, hogy az omega-3 zsírsavak befolyásolják-e a szívelégtelenségben szenvedők életkilátásait. Az ezzel kapcsolatos tanulmányok közül a GISSI-HF study emelhető ki, amelyben 7 000, szívelégtelenségben szenvedő beteg vett részt. A szokásos gyógyszeres terápiát napi 1 g omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj kapszulával egészítették ki. Ennek eredményeképpen az összmortalitás 9 százalékkal, a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti összhalálozás pedig 8 százalékkal, szignifikáns mértékben csökkent. A kezelés biztonságos és mellékhatásmentes volt.

Cél az érszűkület kórélettani folyamataiban jótékony szerepet játszófaktorok támodatása

A Syncordia Plus kedvező hatásai a növényi polifenolok, rezveratrol, L-arginin, koenzim-Q10, EPA/DHA és a benne található mikroelemek szinergizmusa révén érvényesül,