Töretlen
lendülettel

minden korban!

A megfelelő mínőségű kalciumbevitel elengedhetetlenül fontos a normális növekedéshez, valamint a felnőttkori csontanyagcsere egyensúlyának fenntartásához.

Vörös alga Kálcium

Az Aquamin egy vörös algából (Lithothamnion calcareum) nyert ásványi complex, mely 100%-osan növényi eredetű szerves ásványforrás. Az Aquaminban legnagyobb mennyiségben kalcium található, és emellett mintegy 74-féle makro-és mikroelemek olyan természetes kombinációját kínálja, amelyek egymás hatását segítik, erősítik, és együttesen járulnak hozzá a csontok, ízületek és az egész szervezet egészségesen tartásához. Ezek közül a legfontosabbak a magnézium, vas, bór, mangán, kobalt, réz, cink és szelén. Ez a rendkívül komplex összetétel teszi egyedülállóvá az Aquamint a kalciumpótló termékek palettáján. (http://www.aquamin.org/what_is_aquamin)
A kalcium az emberi szervezet tömegének a 1,5-2 %-át adja, és a kalcium több mint 99 %-a csontokban van. Amennyiben nincs jelen elegendő kalcium, csontritkulás alakulhat ki. A csontritkulás (osteoporosis) valamint a csont- és ízületi gyulladás (osteoarthritis) gyakori betegségek Európa-szerte. A kalcium rendszeres fogyasztása kiemelkedő fontosságú mind a csontritkulás megelőzésében, mind pedig a már kialakult betegség kezelésében. A klimax kor előtti megfelelő mennyiségű kalciumfogyasztás késleltetheti a csontritkulás kialakulását, és igazolt összefüggés található a változókor előtti csontsűrűség és a csontritkulás kockázata között. A fejlettebb világban főként az idősebb korú emberek szenvednek csont- és ízületi fájdalmak miatt. A csont folyamatos megújulása kalciumot igényel. A kalcium szerepe persze sokkal összetetebb mintsem hogy csak a csontok képzésében és anyagcseréjében venne részt, hiszen hozzájárul a normál izomműködéshez, a sejtek energiatermelő anyagcsere-folyamataiban, a sejtosztódási folyamatokban és a sejtek specializációjában. Ezeken kívül részt vesz a normál véralvadási folyamatokban, a normál ingerületátvitelben, és hozzájárul az emésztőenzimek normál működéséhez.

K2-vitamin

K2-vitamin

A zsírban oldódó K vitamint 1929-ben fedezték fel. Sokáig azt gondolták, csak a normál véralvadáshoz van rá szükség, majd bebizonyították, hogy fontos szerepe van a csontok és az érrendszer egészségében. A K-vitamin két fő formáját különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K2 vitamint a vastagbélben baktériumok termelik, innen a bélfalon át a véráramba jut, ahol a különböző véralvadási faktorok egyikévé alakul. Ezen kívül az egészséges fogak és csontok megőrzéséért felelős fehérjék előállításában is része van. A K2 vitamin szabályozza a kalcium-anyagcsere folyamatait. Jelenléte szükséges ahhoz, hogy a kalcium megfelelő helyre, vagyis a csontokba jusson, ezáltal csökkentve a csontritkulás kockázatát.
A K-vitamin olyan enzimek működéséhez szükséges kofaktor, amely egyes fehérjék karboxilációját végzi el. Az így kialakuló (Gla) domainek szükségesek a megfelelő fehérjeszerkezethez, működéshez. 1976-ban jelent meg a csont gamma-karboxilált fehérjéjét leíró közlemény1. A molekulát később osteocalcinnak nevezték el. Az osteocalcin szerepet játszik a csont mineralizációjában, összekapcsolja a szervetlen ásványi állományt az egyéb csontmátrixot alkotó fehérjékkel, pl. a kollagénnel. Az osteocalcin szerkezetében is találhatóak Gla domainek, melyek a működéséhez szükségesek, kialakulásuk K-vitamin dependens. Megállapíthatjuk, hogy a nagyobb esetszámú vizsgálatok is megerősítik az in vitro, állatkísérletes és alapkutatási adatokat, mely szerint a K-vitamin szerepet játszik a csontanyagcserében.3 Egészséges, osteoporosisban nem szenvedőknél nem igazolták a K2-vitamin előnyös csonthatását.3

Egy több mint 70 000 ápolónőn végzett epidemiológiai vizsgálat eredményei szerint a K-vitamin-fogyasztás jelentősége a szintetikus ösztrogénénél is nagyobb volt, bár önmagában nem nyújt védelmet a csontsűrűség csökkenésével szemben. A tapasztalatok szerint a bőséges D-vitamin és alacsony K-vitamin fogyasztásnál kétszeresére nőtt a csípőcsonttörések gyakorisága. Ennek oka az, hogy a D-vitamin növeli ugyan az osteoblasztok (csonépítő sejtek) által termelt osteokalcin mennyiségét (ez a szervezet metabolikus szabályozásáért, a csontfelépítésért felelős fehérje ) , viszont annak megfelelő működéséhez szükség van kellő mennyiségű K-vitaminra4.

1: [Price, P.A., et al., Characterization of a gamma-carboxyglutamic acid-containing protein from bone.Proc Natl Acad Sci U S A, 1976. 73(5): p. 1447-51.]
2:[Zoch,M.L.,T.L.Clemens,andR.C.Riddle,Newinsightsintothebiologyofosteocalcin.Bone,2016. 82: p. 42-9.]
3: A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológia Társaság állásfoglalása a K2-vitamin csontanyagcserére gyakorolt hatásairól. 2016.02.19.
4: (Babulka Péter, http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/komplementerm/2001/2/osteo.htm)

Figyelem! A Novosseum K2-vitamin tartalma miatt a véralvadásgátló kezelésben részesülők esetén időnként ellenőrizni kell a vér koagulációs faktorait, a véralvadás paramétereket!

Szója izoflavonok

Szója izoflavonok

Az ázsiai népek körében, akik sokkal több szóját fogyasztanak, mint a nyugati társadalmak szignifikánsan alacsonyabb az osteoporotikus csonttörések gyakorisága. Az izoflavonok a fitoösztrogének közé tartoznak,mivel szerkezeti hasonlóságot mutatnak a 17-β-ösztradiollal1, így kötődnek mindkét fajta ösztrogén receptorhoz, az ERα-hoz és az ERβ-hoz.A receptorkötődés ellenére az izoflavonok sokkal inkább szelektív ösztrogén receptor modulátorként (SERM) viselkednek.2 Állatkísérletek igazolták, hogy a szója izoflavonnal kiegészített diéta javította a csontegészséget normál és osteoporotikus rágcsálókban. Sejtkultúrákban végzett tanulmányok pedig kimutatták, hogy a szója izoflavononk befolyásolják az osteogenezist és osteoclastogenezist ( csontfelépítést és a csontleépítő sejtek kialakulását), ösztrogén receptorkötő aktivitásukon keresztül. A szója izoflavonok a kalcium csatornákra is kifejtik hatásukat.3

1 [Jacquot és mtsai, 2003].
3 [Bennetts és mtsai, 1946; Moule, 1963; Leavitt és Wright, 1963; Setchell és mtsai,1987
4 [Chin KY et al, Can soy prevent male osteoporosis? A review of the current evidence, Curr Drug Targets 2013 Dec;14 (14):1632-41). Atkinson C et al, Gut bacterial metabolism of the soy isoflavone daidzein: exploring the relevance to human health. Epub 2013 Nov 18., Exp Biol Med (Maywood). 2005 Mar;230(3):155-70.)

Réz

Réz-szulfát

A réz számos élettani folyamatban központi szerepet játszik, a vázrendszer szemponjából legfontosabb bizonyított funkciója, hogy hozzájárul a kötőszövetek normál állapotának fenntartásához. Hozzájárul a sejtek energiatermelő anyagcserefolyamataihoz, részt vesz a szervezetre ható káros oxidációs folyamatok semlegesítésében, így járul hozzá a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, és részt vesz a normál vasszállításban. Hozzájárul az immunrendszer és az idegrendszer normál működéséhez. Már kisfokú hiánya is tüneteket okozhat, ezek pl.: hasmenés, bõrgyulladás, kopaszodás, őszülés, általános gyengeség, fáradékonyság, ingerlékenység és vérszegénység.

Cink-oxid

Cink-oxid

Mint a nyomelemek legnagyobb része, a cink is kiemelkedő szerepet tölt be a szervezetben lezajló enzimatikus folyamatok szabályozásában. Több mint 70 enzim alkotóeleme, elsősorban az ún. aktív centrumok kialakításában vagy a fehérjetermészetű enzimek térszerkezetének stabilizálásában játszik fontos szerepet. A cink részt vesz a nukleinsavak (DNS, RNS) térszerkezetének kialakításában is. Miután a cink alapvető szerepet tölt be a sejtek osztódásában, így érthető, hogy miért olyan fontos a megfelelő szintjének a fenntartása az egész szervezet szempontjából. Ezt még inkább alátámasztja az a tény, hogy a cink hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, és az immunrendszer normál működéséhez.
Egyértelmű bizonyítást nyert, hogy a cink hozzájárul a normál csontozat fenntartásához, érdemes ezt szem előtt tartani, hiszen a csontok fejlődési rendellenességének hátterében is gyakran a cinkhiány áll. A csontok cinktartalma a kor előrehaladtával fokozatosan csökken, és szerepe különösen fontossá válik a menopauzális időszakban.

Mangán-klorid

Mangán-klorid

A mangán számos nyomelemmel együtt szükséges a csontok egészségéhez. Sok szakértő úgy tartja, hogy a megfelelő mangán egyensúly és bevitel szerepet játszik a csontsűrűség megőrzésében, és az osteoporosis prevenciójában,és hozzájárul a normál kötőszövet-képződéshez. A mangán fontos szerepet játszik a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében, és részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.
A mangánhiány következménye lehet: csontmalformáció (kóros formájú csont kialakulása), inferilitás, általános gyengeség, görcskészség. A mangán hiány ritkán lép fel, azonban néhány szakértő úgy becsülik, hogy az amerikaiak kb. 37%-a nem jut hozzá a napi ajánlott mennyiségű mangánhoz az étkezésük során. (Forrás http://www.moyak.com/papers/manganese-enzyme-mineral.html)
A mangán túladagolás tünetei: nagymértékű (50-200 μg/nap) bevitel esetén fejfájás, émelygés, rossz közérzet, szapora szívverés lehet.

Marine-Magnesium®

Az élet a tengerből származik, a tengervíz tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek az élet kialkulásához és fenntartásához szükségesek. A tengervízben a natrium-klorid után a magnesium-klorid található meg a legnagyobb mennyiségben. A tengervízből kivont Marine-Magnesium® részben szerves, könnyen felszívódó MgHCl-t tartalmaz, ezáltal biztosítva a magnézium gyors felszívódását és beépülését. A magnézium nélkülözhetetlen ásványianyag a szervezet számára, mivel szerteágazó, nagyon fontos szerepet tölt be. Részt vesz a normál csontozat fenntartásában, szerepe van számos enzim működésén keresztül a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében, az ideg-, és izomműködésben, valamint hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához. Egyes kutatók úgy nyilatkoztak, hogy a magnéziumhiány több betegségért lehet felelős, mint bármelyik egyéb tápanyag; lényegében az összes szerverendszerre hat. Nagyon fontos a magnézium optimális szintjének fenntartása, hiszen enyhe hiánya esetén érvágytalanság, hányinger, hányás, fáradtság és gyengeség léphet fel, majd lábgörcs, izomfájdalom, izomrángások is kialakulhatnak. Súlyosabb esetben zsibbadás, görcsroham, személyiségi zavarok, szívritmus zavar, koszorúérgörcsök léphetnek fel.

D3-vitamin

D3-vitamin

Elmer McCollum amerikai biokémikusnak köszönhetjük a D-vitamint fedezését, akárcsak az A- és B vitaminét is. Kutatási területe az étkezés egészségre gyakorolt hatása volt. Ő jöt rá, hogy a kalcium és a foszfor mellett az állati zsír hiánya is hozzájárul az angolkór kialakulásához. Kuatásai eredményeként már az 1920-as évek óta ismert a D-vitamin csonthatása. Ugyanakkor az utóbbi években igazolódott, hogy szerepe a szervezetben jóval összetettebb. Az aktivált D-vitamin valójában szteroidhormon, amelynek receptora szinte minden sejttípusban kimutatható, és több mint 200 gén átíródásának szabályozásában van igazolt szerepe.

Meglepő, de a D-vitaminhiány az egyik leggyakoribb hiányállapot a fejlett világban. Egyre több adat szól amellett, hogy a lakosság körében igen nagy arányban (+54%) fordul elő osteomalaciát még nem okozó relatív D-hipovitaminózis1,2. A hormonhiány meglepő módon nemcsak az ápolt idősek, hanem az átlag populáció körében is széles körben jelen van világszerte és hazánkban egyaránt3.

A D-vitamin szintje az életkorral csökken és ez a csökkenés inverz kapcsolatban áll a csont ásványi anyag tartalmával és a csont reszorpció mértékével4. Amennyiben ez kialakul csökken a kalcium felszívódása, gyorsul a csontátépülés sebessége, csontvesztés alakul ki. Emellett csökken az izomerő, és növekedhet az elesések száma. Habár a D-vitamin önmagában nem alkalmas a csontritkulás kezelésére, hiányában az osteoporosis kezelésében alkalmazott készítmények hatékonysága jelentősen csökken. Egyre több vizsgálat bizonyítja a D-vitamin-pótlás és kezelés vázrendszeren kívüli előnyös hatását. Így ma már igazolást nyert, hogy hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és szerepet játszik a sejtosztódásban is.

1: Chapuy MC, Preziosi P, Maamer M, et al: Prevalence of vitamin D insufficiency in an adult normal population. Osteoporosis Int 1997; 7:439-443.
2: Gloth FM, Gundberg CM, Hollis BW, et al: The prevalence of vitamin D deficiency in a cohort of homebound elderly subject compared to a normative matched population in the United States. JAMA, 1995; 274:1683-1686.
3: Fischer M, Lakatos P. A D-vitamin ellátottság vizsgálata 65 év feletti idősek körében. Ca és Csont 2000; 3:22-24.
4: Orwoll ES, Meier DE. Alteration in calcium, vitamin D, and parathyreoid hormone physiology in normal men with aging: relationship to the development of senile osteopenia. J Clin Endocrinol 1986; 63:1262-1269.

Inulin Prebiotikum

Inulin Prebiotikum

A halál a belekben kezdődik - állította Hippokratész, ugyanakkor azt is kijelenthetjük, hogy az egészség a belekben kezdődik. Bélrendszerünkben több milliárd mikroorganizmus él szimbiózisban, melyek 90%-a baktérium. A bélflórátát képező kb. 400-500 fajta baktérium jótékony hatású, sőt elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, mivel annak a védőpajzsnak az alapját képezik, melynek segítségével a szervezet képes felvenni a harcot a minket megtámadó külső kórokozókkal szemben. Ahhoz, hogy ezek a nagyon hasznos baktériumok képesek legyenek ellátni feladatukat, megfelelő tápanyagforrásra van szükségük. Ezeket nevezzük prebiotikumoknak. A prebiotikumok egyik fajtája a növényekben raktározó funkciót betöltő poliszacharid az inulin. Kémialag húsz és több ezer közötti fruktózból épül fel, és csak a végződéseiken tartalmaznak glükózt. Tulajdonképpen vízben oldódó rostoknak tekinthetők. Az inulint a vastagabélben elhelyezkedő baktériumok képesek lebontani, ezáltal jutnak energiához. Az inulin a jótékony bélbaktériumok aktivitását, növekedését és szaporodását segítik elő, miközben gátolják a patogén (kórokozó) baktériumok élettani funkcióit, ezáltal tartva fenn a bél természetes egészségi állapotát1.Embereken végzett vizsgálat kiderítette, hogy a kalcium felszívódás, és az ásványianyag tartalom növekszik azok körében, akik inulin típusú fruktánt fogyasztanak. Feltételezik, hogy elsődlegesen a vastagbélben történő calcium felszívódást segíti elő, ez különösen fontos lehet azok számára, akiknek a vékonybélből történő felszívódás valamilyen okból károsodott2.

1: (Saad, N.; C. Delattre, M. Urdaci, J. M. Schmitter, P. Bressollier (2013). "An overview of the last advances in probiotic and prebiotic field". LWT - Food Sci. Technol 50: 1–16.)
2:(Steven A. Abrams et al., An Inulin-Type Fructan Enhances Calcium Absorption Primarily via an Effect on Colonic Absorption in Humans1,2J. Nutr. 137: 2208–2212, 2007.)

Figyelem! Azoknál akik fruktóz felszívódási zavarban szenvednek, előfordulhat, hogy a belekben fokozott gázképződés alakul ki, mivel az inulin fruktóz egységekből épül fel.

Kovaföld

Kovaföld

1939-ben Adolf Butenant, Nobel díjas biokémikus egy döb- benetes felfedezést tett: bebizonyította hogy szilícium-dioxid nélkül nem lenne élet a Földön, sőt, minden létforma számára nélkülözhetetlen, úgy mint az oxigén vagy a víz. Sok szakértő „életásványnak” , a külső és belső regeneráció alapkövének tartja a szilíciumot.
A szilícium az oxigén után a Földön előforduló második legygyakoribb elem. Ez a nyomelem a természetben mindenütt megtalálható mert ez szükséges az elasztikussághoz, a flexibilitáshoz és a szerkezeti erősséghez. Minden élőlénynek szüksége van erre az emre, a szilíciumra a csontokhoz, szövetekhez, porcokhoz, szarvakhoz, tollakhoz, patákhoz.
Szinte mindenhol szükség van rá a szervezetben, és a legtöbb fiziológiai, kémiai funkcióhoz alapvető, és legfontosabb ásvá- nyi anyag. A szilícium döntő jelentőségű sejtjeink tápanyagel- látása szempontjából, minden sejt létéhez nélkülözhetetlen, a sejtfal fő alkotóeleme. Nélküle a tápanyagok nem szívódnak fel teljes mértékben. Míg más alkotóelemekből 2-3 g, a szi- líciumból 7g -ot tartalmaz a szervezetünk. Sajnos a megfelelő és tiszta szilícium mennyiséget igen nehéz a napi táplálkozással bevinni. Az étkezési minőségű kovaföldben azonban koncentrált mennyiségben van jelen, így fogyasztásával könnyen kielégíthető a szervezet szilícium szükséglete.

A kovaföld, egy ősi, több ezer éves, mikrofosszilis, üledékes, kiszáradt rétegből kerül kibányászásra. 85%-ban tartalmaz szilíciumot, mely az oxigén után a Földön előforduló második leggyakoribb elem és számos hatása lehet a szervezetben. Szilícium dioxidov kívül megtalálható benne 15 féle természetes ásványi anyag, többek között: magnézium, kalcium, nátrium, vas és sok nyomelem is, pl. titán, bór, mangán, réz, cirkónium.
A kovaföld 7000x-es nagyításban úgy néz ki, mint apró hengerek, tele lyukakkal. Ennek a hengernek nagyon erős negatív töltése van. Az ilyen hengerek milliói a gyomor és emésztőrendszeren keresztül mozgásuk közben vonzzák, és elnyelik a pozitív töltésű baktériumokat, gombákat, parazitákat, vírusokat, endotoxinokat, növényvédőszer-maradványokat, drogokat és a nehézfémeket. Ezek csapdába esnek a hengerekben és kiürülnek a testből.
(Felhasznált forrás: https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/gygymdok-terpik/tkezsi-minsg-kovafld, Martin KR. )The chemistry of silica and its potential health benefits. J Nutr Health Aging. 2007 Mar-Apr;11(2):94-7.)

Szent-Györgyi Albert

C-vitamin (ascorbinsav)

Nemzetközi szabadneve (International Nonproprietary Name, INN) az ascorbinsav a fosztóképző és a scorbuticus (skorbut) összetételéből született, mivel a molekula hiánya az emberi szervezetben skorbuthoz vezethet. A C vitamin talán a legismertebb magyar tudományos felfedezések egyike. Igen komplex módon képes javítani a szervezet különböző funkcióit, bizonyítottan hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a csontozat, a porcok, a fogak és fogíny, az erek és a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához. Ezen kívül hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz, az immunrendszer normál működéséhez, és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, melyet azzal is támogat, hogy segíti az E- vitamin redukált formájának regenerálódását. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához, és a fáradtság csökkentéséhez.

Cél: a csont élettani folyamataiban jótékony szerepet játszó faktorok támogatása

A NOVOSSEUMTM kedvező hatásai a szervezet számára könnyen hasznosítható organikus kalcium és magnézium, a D3-, K2- és C-vitamin, a fitoösztrogén szója-izoflavonok, a kovaföld és a benne található mikroelemek szinergizmusa révén érvényesül.