Novosseum

Orvosilag
tervezett formula

Hat készítmény
egy tablettában!

A NOVOSSEUM fejlesztése során több orvosszakmai ágazat bevonásával a csontritkulás kihívásaira és a kalcium felszívódás nehézségeire kerestük a megoldást!

A néma járvány

A csontritkulásnak az esetek legnagyobb részében nincsenek tünetei az első csonttörések bekövetkeztéig. A testmagasság csökkenése mellett a fokozódó háti görbület, a bordák és a csípő közötti távolság csökkenése lehetnek árulkodó jelek. Az életkor előrehaladtával a szervezetben lezajló természetes hormonális változások, a bélrendszerben történő felszívódás romlása, a szervek működésének csökkenése fokozatos csonttömegvesztést eredményez. Ezek önmagukban is magyarázzák az életkor előrehaladtával kialakuló csonttömegcsökkenést. Mindezen normális életkori sajátosságok mellett számos kockázati tényező jelent meg a környezetünkben. Magyarországon, ahogy a többi Európai országban is jellegzetesen mozgásszegénnyé vált életmódunk. A rendszeres sport és mozgás hiánya mindennapossá vált. Ezzel párhuzamosan a társadalom jelentős része túlsúllyal éli mindennapjait. A hazai lakosság kalcium bevitele a kívánatos napi 1000-1500 mg alig felét éri el. A D-vitamin hiánya a legújabb kutatások szerint a hazai felnőtt lakosság 95%-át veszélyezteti a téli időszakban. Egyes gyógyszerek szedése, hosszú távon szintén csonttömeg- csökkenést eredményezhet. Komoly problémát jelent továbbá a túlzott alkohol fogyasztás és a dohányzás terjedése, különösen a nők között. Sajnos a tömegesen fogyasztott magas foszfát tartalmú üdítőitalok is egyre nagyobb problémát jelentenek. Stresszes életmódunk, rendszertelen, gyakran egysíkú táplálkozásunk sem optimális csontjaink egészsége szempontjából.

Ha a kalcium nem szívodik fel az kidobott pénz

A napi kalciumbevitel minimális igénye 1000 mg felnőttkorban, azonban a változó korban megnövekszik 1000-1500 mg-ra. A magyar adatok szerint, egy átlagos felnőtt körülbelül 400-600 mg kalciumot visz be a szervezetébe, ami csak fele-harmada a kívánt értéknek. Amennyiben a napi kalciumbevitel nem éri el a kívánt értéket, tablettás formában történő kalciumpótlás vállhat szükségessé. Szakszerűen kontrollált klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a kalciumpótlás középkorú-idős nők és férfiak esetében lassítja az életkorfüggő csontvesztést, továbbá csökkenti a csípőtáji és egyéb lokalizációjú csonttörések kockázatát. Mindazonáltal, a kalciumpótlás hatékonysága nem csupán az alkalmazott készítmény kalcium tartalmától, hanem a tápcsatornában történő felszívódásától is függ. A korábban publikált adatok az összes kalciumforrás biohasznosulását azonosnak tételezték fel. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van. A leggyakrabban használt anorganikus kalcium vegyület a kalcium-karbonát. Felszívódása a többi vegyülethez képest nem kielégítő. Sokféle egyéb kalcium-készítmény áll rendelkezésre kalcium-pótlásra, melyek hatóanyagai a kalcium különböző sói (glükonát, foszfát, citrát). Ezeknek a sóknak a felszívódása is messze elmarad a kívánatostól. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a kalciumnak az emberi szervezet számára felismerhető “organikus élelmiszer” formában kell a gyomor- bélrendszerbe jutni, melyet képes lebontani, feldolgozni, megemészteni a szervezet. Az organikus eredetű kalcium felszívódása minden esetben messze meghaladja a szervetlen forrásból (mészkő) származó kalciumét. Fontos szempont, hogy az ilyen kalcium formák esetében a jobb felszívódás miatt kisebb dózisok is elegendőek, ami a vásáró szempontjából, alacsonyabb költséget jelenthet.

Összetett problémára összetett megoldás kell

A hiányállapotok, mint például az életkorral összefüggő kalciumhiány és a következményes csontvesztés általában nem egy okra vezethetők vissza, nem egy anyag hiányából adódnak. Nem létezik izolált kalcium vagy magnézium hiány. A probléma gyökere modern életmódunkban és táplálkozási szokásainkban keresendő. Így ezen hiányállapotok megoldásának is megfelelően komplexnek kell lennie. Ezen felül önmagában nem lehet elégséges az egyes hiányzó komponensek pótlása sem. Minden esetben fel kell mérni az adott ásványi anyag élettanának minden lépését a felszívódástól a hasznosuláson át a kiürülésig. A megfelelő felszívódást nemcsak az adott anyag fajtája határozhatja meg, hanem a testünk bélrendszerének az egészsége is. A maximális felszívódást akkor érhetjük el, ha a hiánypótlással egy időben gondoskodunk bélrendszerünk megfelelő támogatásáról. A megfelelő hasznosulás eléréséhez pedig fokozott figyelmet kell fordítani a szervezet hormonális egyensúlyára (D-vitamin) és a biohasznosuláshoz nélkülözhetetlen kofaktorok (réz, cink, szilícium) pótlására is. Összefoglalva a csontritkuláshoz vezető hiányállapotok megoldása, a csont élettanának egy újfajta holisztikus - minden szempontot figyelembe vevő - megközelítését igényli.

A végeredmény:
hat termék egy tablettában:
a NOVOSSEUM


A NOVOSSEUM megalkotásakor a klinikus orvos szemüvegén át vizsgáltuk meg az emberi csontritkulás kórélettanát. A kalciumhiány pótlásának komplex megoldása vezérelt bennünket, hiszen önmagában szervetlen kalcium adagolásával nem oldható meg ez a probléma jól. Először is a kalcium kedvezőbb felszívódása és biohasznosulása érdekében szerves állati és növényi eredetű kalcium forrásokat kerestünk.
Magyarországon elsőként alkalmazzuk a szabadalmaztatott Osteum nevű készítményt, mely D2- és K2-vitamin mellett a legáltalánosabb kalciumforrásból, a tejből kivont, fehérjéhez kötött, micelláris szerkezetű kalciumot tartalmaz. Az így bejuttatott kalcium, szerkezetéből adódóan kiváló mennyiségben szívódik fel, és a szervetlen kalciumsókkal szemben sokkal kisebb mennyiségben is hatékony. Ezt vörös algából származó ásványi-anyag komplexszel egészítettük ki, mely rendkívül gazdag, makro- és mikrokomponens forrás. 34%-ban tartalmaz szerves, növényi eredetű kalciumot, és további, több mint 70-féle mikroelemet, elősegítve ezáltal a kalcium felszívódását és anyagcseréjét is. Ezt az ásványi anyag komplexet a kalcium-anyagcseréhez igazoltan hozzájáruló mangánnal, szelénnel és rézzel egészítettük ki, hogy biztosítsuk az ajánlott teljes napi mennyiséget.
A magnézium pótlására tengervízből származó, természetes magnéziumot választottunk, olyan adagban, amelyet a szakemberek ideálisnak tekintenek a kalciumhoz viszonyítva. A szilícium szükséglet pótlása céljából kovaföldet választottunk, mely 85%-ban tartalmaz szilícium-dioxidot fosszilizálódott kovamoszatok formájában, és így kihasználható egyéb kedvező hatásai is.

A szervezet számára szükséges tápanyagok vagy ásványi anyagok megfelelő felszívódásának feltétele a jól működő bélrendszer, melyben fontos szerepet töltenek be a bélben élő baktériumok. Ezen mikroorganizmusok egészséges működéséhez megfelelő tápanyagra van szükségük, melyet prebiotikumoknak hívnak. Ezek közül az egyik legismertebbet, az inulint választottuk. A szója, csontokra kifejtett hatását megfigyelések, népgyógyászati tapasztalatok igazolják, ugyanakkor számos tudományos vizsgálatot is végeztek izoflavonjaival, melyekkel ösztrogénszerű hatást sikerült igazolni.
Felmérések igazolják, hogy Magyarországon a lakosság jelentős százaléka szenved D-vitamin hiányban, mely sok más élettani funkció mellett elengedhetetlenül szükséges a csontok normális kalcium anyagcseréjéhez is, ezért tartalmaz a NOVOSSEUM D3-vitamint is. Figyelmet fordítottunk arra is, hogy a felszívódott kalcium a megfelelő helyre, a csontokba, és ne egyéb szervekbe, mint például az érfalba épüljön be, ezért egészítettük ki K2-vitaminnal a készítményünket, így téve teljessé a kalciumpótlást.