NEOCARTIL

A mozgás szabadsága

A Neocartil-ban megtalálható
mindaz, ami az ép porchoz
szükséges!

Cél: a porckopás kórélettani folyamataiban jótékony szerepet játszó faktorok támogatása

Tudományos tények alapján összeállított, természetes összetevőkből álló, a normális porc alkotóelemeit is tartalmazó étrend-kiegészítő.

Növényi Glükózamin

A porc sejtekben igen szegény szövet, csupán 1-2%-ban található benne porcsejt, a többi részét a sejten kívüli állomány alkotja, melyet a porcsejtek termelnek. Ennek a sejtközötti állománynak az a funkciója, hogy az ízfelszíneket beborító porc rugalmas legyen. Ezt azáltal éri el, hogy rugalmas rostokat pl. kollagént tartalmaz, melyhez proteoglikánok, azokhoz pedig glükózamin molekulák kapcsolódnak. Minden glükózamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejtközötti vízterek, melyek valójában felelősek a porc rugalmasságáért. A glükózaminnak azonban nemcsak statikai - az adott szövetféleség rugalmasságát biztosító - szerepe van, hanem az anyagcsere-folyamatban mint tápanyag is részt vesz, tehát egy része folyamatosan elhasználódik, ezért elengedhetetlenné válik rendszeres pótlása, különösen az életkor előrehaladtával. A glükózaminról laboratóriumi és klinikai vizsgálatokkal sikerült kimutatni, hogy fokozzák a porcsejtek glükózaminoglükán és proteoglükán, illetve a hialuronsav képzést. Gátolja a porcok lebomlásáért felelős kollagenáz és foszfolipáz-A2 aktivitást.
(Dr. Ortutay Judit és Dr. Mester Ádám: Glukózaminoglykán hatása a degeneratív porcfolyamatokra. Osteologiai Közlemények 2009/1, 22-27.)

NÖVÉNYI EREDETŰ GLÜKÓZAMIN!

Miért fontos ez?
Az állati eredetű, pl. szarvasmarha, sertés-, vagy csirkeporcból előállított glükózamin esetén az előírásokat kevéssé figyelembe vevő gyártási folyamatok során az alapanyag a fertőzés átvitele szempontjából nagy kockázatú állati szövetekkel szennyeződhet. Amennyiben a glükózamint rákokból vagy halakból nyerik, az arra érzékeny egyéneknél allergiás tünetek léphetnek fel. A NEOCARTIL-ban felhasznált kukoricából nyert glükozamin szulfátok mentesek a fenti veszélyektől.

Kondroitin

A kondroitin-szulfát legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a glükózaminoglükánoknál is nagyobb mennyiségben képes megkötni a vizet. A porcszövetek degeneratív folyamataiban, a porc kondroitin-szulfát tartalma jelentősen csökken, ennek következtében a vízmegkötő képessége romlik, így a szövetek veszítenek rugalmasságukból. Ez a folyamat azután terhelés hatására kialakuló mikrosérülések kialakulásához vezethet, ami további leépülési folyamatokat indíthat be a porcszövetben. A kondroitin-szulfát azonban fokozza a porcsejtek proteoglikán, kollagén és a szinovális sejtek hialuronsav szintézisét, így fontos szerepet tölt be a porcok eredeti rugalmasságának visszaállításában is. Ez a vegyület nem csak a porc újraképződésében tölt be alapvető szerepet, hanem a porcot bontó enzimek inaktiválásában is. Kísérleti eredmények alapján, ma már bizonyított, hogy a szájon át adott kondroitin-szulfát jól felszívódik, és nagy mennyiségben kerül be az ízületi folyadékba.
(Dr. Bors István: A glükózamin-szulfát és a kondroitin-szulfát szerepe a porcok egészségének megőrzésében.
Dr. Ortutay Judit és Dr. Mester Ádám: Glukózaminoglykán hatása a degeneratív porcfolyamatokra. Osteologiai Közlemények 2009/1, 22-27.)

Osteol™

Az Osteol

A svájci Nexira cég szabadalmaztatta ezt a természetes hatóanyagot, melyet bioaktív tejfehérjékből nyernek ki. Az Osteol segítségével növelhető a D-glükozamin + kondroitin hatóanyag-tartalmú izületi készítmények hatékonysága. Tudományos hatásvizsgálatok bizonyítják, hogy az Osteol javítja a porcok és ízületek védelmét.
Glükózamin+kondroitin készítményhez adagolva elősegíti a kondrociták, azaz a porcsejtek védelmét és megőrzését (korlátozza a kondrociták pl. gyulladás okozta elhalását). A hatékonyság 25%-ról akár 95%-ra is emelkedhet.
Hozzájárulhat a gyulladásmarkerek csökkentéséhez. A gyulladás lehet az ízületi problémák következménye, de egyben okozója is, mivel a gyulladás elősegíti a degenerációs (leépülési) folyamatokat.
Másik fontos hatása, hogy gátolja a metalloproteinázokat (MMP). Az MMP-k olyan enzimek, amik a sejtek elhalásához járulnak hozzá. Gyulladásos közegben a MMP-k túltermelődnek, és aktivitásuk akár kóros mértékig fokozódhat. Az Osteol segít gátolni az MMP-ket. (http://www.nexira.com/Osteol%E2%84%A2-joint-health-booster_13.html)

Hialuronsav

Hialuronsav

Az ízületi porc felszíne sima, ezáltal csúszhat szabadon az egyik ízületi felszín a másikon. Az egész ízület szempontjából kiemelkedően fontos az ízületi felszín szerkezete és működőképessége. A szinoviális (ízületi) folyadék az ízület nedvesítését és a porc táplálását szolgálja. Mivel az ízületi porc nem tartalmaz ereket vagy idegeket, az ízületen belül csak a szinoviális folyadék táplálja azt.
A szinoviális folyadék egyik legfontosabb összetevője a hialuronsav, melyet a szinoviális sejtek termelnek. Az egész szervezetben jelen van, és nagyon jelentős az ízületek számára, mivel a hialuronsav biztosítja az ízületi porc elaszticitását (rugalmasságát) és a szinoviális folyadék viszkozitását. A szinoviális folyadék tartalmaz még egy glikoproteint, a lubricint, amit a szinoviális membrán sejtjei termelnek. A lubricin és a hialuronsav szinergista módon mérséklik a mozgás okozta súrlódást.
A hialuronsav a glukózaminoglükánok csoportjába tartozik. Kémiai szerkezetét már az 1950-es években meghatározták. A hialuronsav fontos jellemzője, hogy nagy mennyiségű vizet, saját tömegének több, mint ezerszeresét képes megkötni. A szervezet öregedésekor a hialuronsav termelés lecsökken, mely a viszkozitás csökkenéséhez és a szinoviális folyadék hígulásához vezet. Hasonló folyamatok zajlanak oszteoartritiszben. Gyulladás során a hialuronsav bomlása felgyorsul a bontóenzimek vagy reaktív oxigén gyökök termelődése miatt, ezáltal csökken a szinoviális folyadék viszkoelasztikus jellege. Kezdetét veszi a porc és a többi ízületi struktúra degenerációja, illetve a gyulladásos folyamatok eredményeképpen mérséklődik a hialuronsav termelés, ezáltal csökken az ízületek lubrikációja.
(Szájon át adható hialuronsav készítmények OSTEOLOGIAI KÖZLEMÉNYEK 2011/2, Táplálék-kiegészítõk szerepe osteoarthritisben; Ph. J. Gregory, M. Sperry, A. Friedman Wilson : Am Fam Physician 2008;77(2):177-184)

MSM

MSM

Az MSM az emberi szervezetben nagy mennyiségben előforduló kénszállító anyag. A legtöbb azon szerveinkben található belőle, ahol kéntartalmú aminosavak, fehérjék és különböző enzimek képződnek. Nélkülözhetetlen eleme a sejthártyának, jelen van immunrendszeri fehérjékben, kötő- és hámszövetekben, támasztószövetekben, így a porcszövetben is. Ma már egyre elterjedtebb nézet, hogy az MSM gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezhet.
Mivel egyes B-vitaminok működéséhez is szükséges, a kén a szénhidrátanyagcserét és az ebből fakadó energiatermelést is elősegíti. A sejtek glükózfelvételének elősegítésével szintén az optimális energiaszintet támogatja. (http://www.50plusz.hu/topics/izuleti_problemak/enc?letter=m, http://sportvilag.net/lexicon/show/msm-lexikon)

Mangán

Mangán

Az emberi test mindössze 10-20 mg mangánt tartalmaz, mégis, számos élettani folyamat fiziológiás működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű bevitele. A mangán vegyértékének változtatása mellett képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be. Többek között a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim működésének köszönhető, hogy az agresszív szabad gyökök káros hatásai ellen a szervezet eredményesen képes felvenni a harcot. A SOD működéséhez mangán és réz szükséges.
A mangán anyagcserefolyamatokra gyakorolt hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges, mely enzimek nagy része az anyagcserében töltenek be kiemelkedő szerepet. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához. A mangán szükséges a szénhidrátanyagcsere normális lezajlásához, illetve a nukleinsavak (DNS, RNS) képződéséhez. Emellett a táplálékok fehérjetartalmának biohasznosulása mangán hiányában nagymértékben akadályozott. (http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5683/a-mangan-elettani-szerepe)
Azáltal, hogy a mangán hozzájárul a normál kötőszövet-képződéshez, tulajdonképpen az egész szervezet számára nélkülözhetetlen. Ezen kívül nagyon fontos szerepet tölt be a normál csontozat fenntartásában is.

Kurkuma

Kurkuma

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik. Az ayurvédikus orvoslás, az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Több mint 3500 éves írásos emlékek maradtak ránk, melyben leírták, hogy ez a növény nem csupán a gasztronómiában volt nélkülözhetetlen, hanem az ayurvédikus orvoslás során is használták emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére.
Az utóbbi évtizedekben tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy illóolaja, amely turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt tartalmaz, antioxidáns tulajdonsággal rendelkezhet. Fő komponense a kurkumin, amely a kurkuma színét adja. Mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. (http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/17130)

Kurkumin

A kurkumint a kurkuma 2-5% mennyiségben tartalmazza. Zsírban jól oldódik, tehát zsírt tartalmazó ételek fogyasztásával egyidejűleg érdemes bevenni. A kurkumin egészségre gyakorolt pozitív hatásának teljesen pontos hatásmechanizmusát még nem ismerik, de több tényező is hozzájárulhat ehhez. Azt találták, hogy antioxidáns hatással is rendelkezik, de nem ezt tekintik legfontosabb tulajdonságának. Különböző vizsgálatok igazolták, hogy akár jelentős mértékben is képes a gyulladásokért felelős COX-2 enzimet gátolni. (Goel A., et al. "Specific inhibition of cyclooxygenase-2 (COX-2) expression by dietary curcumin in HT-29 human colon cancer cells," Cancer Lett.: 172(2), 111-1118; 2001., Satoskar R.R., et al. "Evaluation of anti-inflammatory property of curcumin in patients with post-operative inflammation," Int. J. Clin. Pharmacol. Ther. Toxicol.: 24(12), 651-4, 1986., Gupta SC1, Patchva S, Aggarwal BB Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials.. AAPS J. 2013 Jan;15(1):195-218. doi: 10.1208/s12248-012-9432-8. Epub 2012 Nov 10.).

Szent-Györgyi Albert

C-vitamin

A C-vitamin számos rendkívül fontos élettani szerepe mellett, melyekre itt részletesen nem térünk ki, hozzájárul a normál kötőszövetek formálásához, azáltal, hogy szabályozza a kollagén szintézisét. A kollagén az emberi szervezet egyik fő építő fehérjéje, belőle épül fel az erős kötőszövet, a rugalmas inak és ízületek, bőrünk rugalmasságának is ez adja az alapját, ez képezi az erős és rugalmas érfalat, ebből következően a test minden egyes szervében nélkülözhetetlen. Elasztikus hálózatokként, rendszerint a makro-poliszacharidokkal együtt alkotja a test kötőszövetét, ami összetartja szerveinket. A kollagénszintézis több lépésben folyik, de a C-vitamin mindegyikben szerepet játszik.
A C-vitamin feladata nem csak a kollagénszintézisében, hanem az emberi szervezetben az elöregedő kollagénhálózat fenntartásában is van. Képes meggátolni annak a két legfontosabb enzimnek (lysyl és prolyl hyroxylase) az auto-inaktivációját, melyek a kollagén bioszintéziséért felelősek. Ma már bizonyított tény, hogy a C-vitamin bevitel hozzájárul az optimális kollagén mennyiség fenntartásához. (Boyera N et al., Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts. Int J Cosmet Sci. 1998 Jun;20(3):151-8.)

A nagyszabású Framingham oszteoartritisz vizsgálat eredményei szerint nagy adagban fogyasztott antioxidánsokkal, elsősorban C-vitaminnal csökkenthető a porckopás kockázata, és megállítható a betegség rosszabbodása. Azt találták, hogy háromszor kisebb az ízületi gyulladás kockázata azoknál, akik a szokásosnál több C-vitamint fogyasztanak. Ugyanis C-vitamin hiányában csökken a kollagénszintézis, vagyis a porcot felépítő alapkötőszövet termelése. (McAlindon TE etal., Do antioxidant micronutrients protect against the development and progression of knee osteoarthritis?. Arthritis Rheum 1996 Apr, 39(4):648-56)
Ezek és egyéb vizsgálatok alapján sikerült bizonyítani, hogy a C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a porcok normál állapotának és működésének fenntartásához.

Cél: a porckopás kórélettani folyamataiban jótékony szerepet játszó faktorok támogatása

Tudományos tények alapján összeállított, természetes összetevőkből álló, a normális porc alkotóelemeit is tartalmazó étrend-kiegészítő.