a nyugodt éjszakákért

„A FLUXUS ProstataeTM megalkotását mindig is egy fő cél vezérelte: olyan prémium kategóriás, a prosztata működését támogató formulát alkossunk, amely nemcsak hatékony és innovatív, de megjelenésében és komplexitásában is egyedi. A FLUXUS ProstataeTM ennek az elképzelésnek a kompromisszum nélküli megtestesülése. A formulát meghatározó összes szempontot újragondoltuk és újraterveztük a maximális hatékonyság és biztonságosság érdekében.”

egy tudományos alapon összeállított prémium kategóriás étrend-kiegészítő, melynél az egyes összetevők hatásspektruma szinergista módon összeadódik a maximális hatékonyság érdekében.

Standardizált Szilvafakéreg
(Prunus domestica) kivonat

A Prunus domestica hazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig, Közép-Európáig tehető.

A P. domestica jó táplálékforrás, magas kálium, C- és K-vitamin tartalommal. Frissen szárítva gyakran lekvárba, zselébe és gyümölcslevekbe kerül. Különböző alkohol tartalmú italokban használják, különösen Közép- és Kelet- Európában, beleértve a szilva brandyt is.

A szilvafa kéreg a jóindulatú prosztata megnagyobbodás obstruktív tüneteinek kezelésére kifejtett hatásmechanizmusa még nem teljes tisztázott. Valószínűsíthetően egy összetett mechanizmusról van szó, melyben kiemelkedő az 5-α-reduktáz enzim gátló mechanizmus.6

A ProsmanTM egy innovatív termék, mely a házi szilvafa kéreg kivonatát tartalmazza.

A ProsmanTM szemben a leggyakrabban alkalmazott készítményekkel, nem a veszélyeztetett afrikai szilvafa (Prunus africarum) kérgéből származik, hanem az egyedülálló technológiának köszönhetően a sokkal szélesebb körben elérhető Prunus domestika fáktól.

A ProsmanTM Prunus Domestica kivonat, mely szabadalmaztatott gyártási eljárás eredménye. Az egyedülálló hatóanyag-kivonási folyamat eredményeként a növény feldolgozása a ható- anyagok kémiai tulajdonságainak befolyásolása nélkül történik, így biztosítva a maximális hatásosságot.

A ProsmanTM hatásosnak és
biztonságosnak bizonyult.

Klinikai vizsgálatokban a ProsmanTM alkalmazása során az IPSS pontszám, a prosztata térfogata és a szérum PSA szintje egyaránt csökkent.1

 • Az IPSS pontszám jelentősen csökkent az alapértékhez képest, a 4., 8. héten és a kezelés befejezése után is. Minden, a vizsgálatba bevont beteg az IPSS-pontszám csökkenését jelentette a kezelés befejezésekor.
 • A prosztata térfogatának jelentős mértékű csökkenését figyelték meg a kezelés 4. és 8. hetében és annak befejezése után egyaránt. A prosztata térfogatának átlagos csökkenése 29,46% volt. A betegek 94%-nál figyeltek meg csökkent prosztata térfogatot.
 • A szérum PSA-szintek jelentős csökkenését figyelték meg. A szérum PSA-szint átlagos csökkenése 56% volt. A betegek 76%-nál mértek csökkent szérum PSA-szintet a kezelés befejezése után.
 • Megfigyelték a szérum tesztoszteron szintjének jelentős növekedését. A növekedés 17,28% volt. Az átlagos szérum tesztoszteronszint a kezelés befejezése után normál tartományban volt.
 • Biztonsági értékelés: A vizsgálat befejeztével a következő biztonsági következtetéseket vonták le:
  • Nem figyeltek meg jelentős változást a májfunkciós vizsgálatokban (szérum SGOT, SGPT és ALP aktivitás).
  • Nem észleltek szignifikáns változást a szérum karbamid szintekben és a kreatinin szintben.
  • A kezelés befejezése után a hematológiai paraméterekben nem tapasztaltak jelentős változást.

1 A CLINICAL STUDY TO EVALUATE EFFECT OF PRUNUS
DOMESTICA (PROSMAN TM) ON BENIGN PROSTATE
HYPERPLASIA (BPH)
www.clinicaltrials.gov

Béta szitoszterol: koncentrált hatóanyag szójából

A jóindulatú prosztamegnagyobbodást célzó természetes készítmények hatásáért a szakirodalomban felelősnek tartott szteroidszármazék.

 • A Fluxus ProstataeTM, a BPH kezelésében megfelelő evidenciákkal rendelkező genuin növényi kivonatok mellett, illetve azokon felül tartalmazza ezen kivonatok fő hatóanyagaként számontartott béta-szitoszterolt, dúsított, standardizált formában szójából.
 • A β-szitoszterolnak kísérletesen igazolt 5-α-reduktáz gátló hatása van; ez az enzim kulcsfontosságú a szteroid bioszintézisben. Hatását több humán és állatkísérletben vizsgálták benignus prosztata hiperpláziában (BPH). [Berges és mtsai, 1995; Awad és mtsai, 1998; Souchet és Laplante, 2007].
 • A β-szitoszterolt tartalmazó fitoszterol-kivonat, illetve a β-szitoszterol és a glikozilált β- szitoszterol kombinációja szignifikánsan javította a BPH szimptómákat, a kiválasztási szimptómákat és az életminőséget [Kobayashi és mtsai, 1998; Wilt és mtsai, 1999].
 • Egy nyomonkövetéses vizsgálatban a 6 hónapos folyamatos β-szitoszterol kezelés után a létrejött pozitív hatások még 18 hónapig megmaradtak [Berges és mtsai, 2000].

Törpepálma (Serenoa repens) termés kivonat

A jóindulatú prosztamegnagyobbodást célzó gyógyszerek, étrendkiegészítők leggyakoribb és legnagyobb irodalommal rendelkező alkotórésze.

 • Az Egyesült Államok délkeleti részén, valamint Közép-Amerikában előforduló pálmaféle. Szárított termését, valamint annak kivonatát hasznosítják a gyógyászatban.
 • Fő felhasználási területe a vizeletürítési zavarral összefüggő, az I. és II. –es szakaszban lévő benignus prosztata hiperplázia (BPH) gyógyítása [EFSA].
 • A szabalpálma lipofil kivonata gátolja az 5-α reduktáz enzim működését. Ezt a hatást valószínűleg a zsírsavtartalom okozza. Mivel az 5-α-reduktáz enzim mindkét izoenzimjét (I- II) gátolja, ezáltal csökkenti a tesztoszteron átalakulását a biológiailag aktív dihidrotesztoszteronná (DHT). Ez utóbbi felel a prosztatasejtek térfogatnövekedéséért, sejtproliferációért.1
 • A Fűrészpálma ezenkívül hozzájárul a normál vizeletürítés fenntartásához 45 évnél idősebb férfiak esetében és biztosítja a maximális vizeletáramlást [EFSA].
 • PSA (prosztataspecifikus antigén) szintjére az adott drog nincs hatással.2

Csalángyökér (Urtica dioica) kivonat

Hagyományos alkalmazása során előszeretettel használják reumatikus fájdalmak csökkentésére és vizelethajtóként.

 • A fűrészpálma kivonthoz hasonlóan a csalán (Urtica dioica) hozzájárul a vizeletürítési rendellenességek tüneti kezeléséhez I. és II. stádiumú jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) esetén. EFSA
 • Leveléből készült készítmények, présnedvek vizelethajtó hatásúak. Ezen hatásért valószínűsíthetően a káliumsók, illetve a flavonoidok a felelősek. A gyökeréből készült mind hidrofiles, mind pedig lipofiles kivonatát vizsgálták eredményesen. A kivonatoknak olyan hatásokat tulajdonítanak, amelyek képesek a BPH kialakulását megfékezni, vagy a már meglévő tüneteket enyhíteni. Ilyenek például az 5-α-reduktáz enzim, valamint az aromatáz-enzim gátlása.3
 • Egy kísérlet során törpepálmával kombinálták, és vizsgálták ezen kombináció hatását a finasteriddel szemben. Azt tapasztalták, hogy a hatás megegyező, sőt a növényi kivonat tolerálhatósága még jobb is volt. Egy hasonló vizsgálat pedig ugyanezen kombinációt vizsgálta a placebóval szemben. Itt is hasonlóan jó eredményről számoltak be, mint az előbb említett vizsgálat során.

Delta7 szterin: Tökmagolajból (Cucurbita pepo)

A maghéjmentes ún. stájerországi olajtök és a belőle préselt tökmagolaj (Cucurbitae peponis semen és oleum)

 • A gyógyászati alkalmazások nyomait minden ókori kultúrában megtalálták, így az európai görög-római orvoslásban és gyógyszer készítésben is. A kapszulázott olaj 1985-ben került a hazai gyógytermék piacra, és gyógyszertári forgalmával egészen a legutóbbi időkig megőrizte vezető helyét a BPH szerek között 4.
 • A Cucurbita pepo hozzájárul a prosztata megfelelő működéséhez, ezenkívül támogatja a húgyhólyag megfelelő működését, csökkenti a gyakori vizelési ingert. EFSA
 • Fontos tény, hogy a tökmag és a kipréselt olaj szteroltartalma magas, és abban feltűnően magas a ∆7- helyzetben telítetlen szterolok mennyisége, és a többi szterolhoz viszonyított aránya. A tökmag hatóanyagainak elsősorban a sajátos szerkezetű (∆7) szterolokat tartja az irodalom. Ezek előfordulása ritka a természetben. A hatásmechanizmust és a humán hatásosságot kielégítően bizonyították.5 A tökmagolaj kísérletei során gátolta a tesztoszteron indukálta prosztata hiperpláziát. A tökmag kivonata szelént is tartalmaz, amely az E-vitamin tartalmához hasonlóan véd az oxidativ destrukciótólEFSA

Cink oxid

Mint a nyomelemek legnagyobb része, a cink is kiemelkedő szerepet tölt be az enzimatikus folyamatok szabályozásában.

 • Számos enzim működéséhez szükséges ún. aktív centrumok kialakításán, vagy leginkább a fehérjetermészetű enzimek térszerkezetének stabilizálásán keresztül. De a cink ugyanígy részt vesz a nukleinsavak (DNS, RNS) térszerkezetének helyes beállításában is.
 • A cink bőségesen megtalálható az olyan fehérjében gazdag ételekben, mint a hüvelyesek, a tojás, a tej, a húsfélék és tengeri halak.
 • A Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén cinkkiegészítők szedése nem szükséges, ám egyoldalú táplálkozás vagy valamilyen betegség fellépésekor a cinkpótlás jó hatású lehet.
 • A prosztataszövetben magas a cink koncentrációja, mivel nagy szerepet játszik a hormonális anyagcsere folyamataiban.
 • A cink hozzájárul a normális termékenységhez és a reprodukcióhoz.EFSA

Bórsav

A bór ritka elem a naprendszerben és a földkéregben egyaránt.

 • A bór ún. félfém, a természetben nátrium-borát és bór-kelát formában szokott előfordulni. A táplálékkal elfogyasztott bór gyorsan felszívódik, majd nagy része kiválasztódik a vizelettel.
 • A legtöbb talajban jelen van, és számos növény számára esszenciális tápanyag. Így a szójában, szilvában, vörösborban, mazsolában, avokádóban és diófélékben viszonylag magas arányban megtalálható. Húsban és tejtermékekben meglehetősen alacsony a szintje.
 • Úgy vélik, hogy táplálékkal naponta 2 mg felvétele szükséges. Cukorral, B2 és B6 vitaminnal, vagy C vitaminnal alkotott komplex kötéseiből a gasztrointesztinális területen főképpen bórsavvá alakul át, és maradéktalanul felszívódik. Tekintettel arra, hogy a vesén keresztül igen gyorsan kiürül, kicsi az esélye annak, hogy a szövetekben felhalmozódjon.
 • A bór pótlását elsősorban táplálkozásunk megfelelő kialakításával célszerű megoldani, amennyiben ez nehézségekbe ütközik, úgy étrend-kiegészítésre van szükség.
Idézett források:

1,3 Dr. Juhász Béla Szemelvények a fitofarmakológia és fitoterápia tárgyköréből, Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Gyógyszerésztudományi Kar, Gyógyszerhatástani Tanszék, 2011

2 Dr. Szőke Éva Gyógynövény és Drogismeret Farmakognózia – Fitokémia, gyógynövények alkalmazása Semmelweis Egyetem 2012

4,5,6 Gyógyszerészet 2007. 04. NÖVÉNYI SZEREK HELYE A MAGYAR GYÓGYSZERKINCSBEN Dr. Szendrei Kálmán és Háznagy-Radnai Erzsébet dr.: Majdnem hungaricum: a tökmag és a tökmagolaj