Kombinációs hatóanyagok
jelentősége az
orvostudományban

Betegegyüttműködés:

Bármely terápia eredményességéhez elengedhetetlen, a megfelelő betegegyüttműködés, mely kifejezi, hogy a beteg mennyiben tartja be a javasolt terápia időtartamát, a javasolt gyógyszer/ek dózisát és azok alkalmazási gyakoriságát. Minél bonyolultabb, időben elnyújtott a kezelés, annál nagyobb az esélye a betegegyüttműködés romlásának. A protokoll egyszerűsége nélkülözhetetlen a jó betegegyüttműködéshez.

Kombinációs hatóanyagok esetében - legyenek azok gyógyszerek, tápszerek, vagy természetes hatóanyagú étrend-kiegészítők - nincs szükség több termék együttes megvásárlására, mely így kevésbé terheli meg a vásárló pénztárcáját, egyszerűsíti a kezelési sémát, könnyebben érthetővé teszi azt, és javítja a betegegyüttműködést.

Hatékonyság - Polypill - Polymeal

Különböző hatóanyagok együtt adásakor többféle élettani reakció jöhet létre. Lehet antagonizmus (gátlás), illetve additív (összeadódó) vagy akár szinergista, egymás hatását erősítő reakció is. Addíció és szinergizmus abban az esetben jöhet létre, ha a hatóanyagok, vagy azonos módon, vagy ugyan eltérő mechanizmussal, de azonos élettani-biokémiai hatást fejtenek ki. Ezen additív /szinergista hatásokat aknázzák ki a mindennapi gyakorlatban a magasvérnyomás betegség és a cukorbetegség kezelésében is. 2003-ban publikált cikk szerint egy olyan formula hatást igazolták, mely fix, a szokásos terápiás dózisban alkalmazott gyógyszerek felét tartalmazta statinból, béta blokkolóból, angiotenzin konvertáló enzim inhibitorból, ezen kívül folsavat és aszpirint is tartalmazott. Vizsgálataik szerint ez a kombináció, melyet POLYPILL-nek neveztek el, az 55 év felettieknek adva az ischaemias szívbetegséghez társuló események rizikóját 88%-kal, a stroke gyakoriságát pedig 80%-kal tudta csökkenteni.

Hasonló előnyöket ki lehet mutatni a természetes eredetű készítmények egyes hatóanyagai között is. A POLYPILL-hez hasonló szemléletre alapozott, természetes alternatíva született szintén a kardiovaszkuláris rizikó csökkentésére, a POLYMEAL étrend. Ezt 2004-ben Oscar Franco ismertette először. Bár ezzel is közel hasonló mértékben, több mint 75%-ban sikerült csökkenteni a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikóját, feltehetően drágasága miatt ez a fajta megelőző módszer eddig nem nyert teret.

ALL-IN KOMBINÁCIÓ

Részben e két teória, részben orvosi, gyógyszerészi, természetgyógyászati tapasztalataink adták az alapgondolatát az általunk gyártott étrendkiegészítőknek. Cégünk szellemi alapvetésként kezeli a hatóanyag-szinergizmust. Kényelmes szedést biztosító formába kívánunk elérhetővé tenni mindent, amit a természet nyújt számunkra, és megfelelő evidenciaszintű klinikai vizsgálatok támasztják alá azok hatásosságát és egymás hatásának erősítését, vagyis szinergiájukat.

Ezért kapták az „ALL-IN” fantázianév jelölést azok az étrendkiegészítőink, melyeket ezzel a fajta komplex, holisztikus megközelítésmóddal állítottunk össze.

A korábbi hagyományokon és szórványos esetmegfigyeléseken alapuló, nagyon széles gyógynövénypalettából mára mintegy nyolc olyan növény maradt, amelyek hatásossága és biztonságos alkalmazhatósága a BPH (jóindulatú prosztata megnagyobbodás) konzervatív kezelésében meggyőző bizonyítást nyert. Ezek közül több növényi kivonat esetében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) a meggyőző klinikai eredmények tükrében engedélyezte a jóindulatú prosztata megnagyobbodásra és a húgyhólyag funkciójára vonatkozó állítások közlését. Mindezen egészségre vonatkozó állítások (health claims) hátterében a hivatalos orvos egyetemi irodalom a következő élettani mechanizmusokat azonosítja:

  • 5α reduktáz gátlás

  • DHT receptoron kompetitív antagonizmus

  • Aromatáz gátlás

  • Prosztaglandin szintézis gátlás

  • SHBG*- kötödés gátlás

  • Sejt- és szöveti proliferáció gátlás

  • Gyulladáscsökkentő hatás

Ezen mechanizmusok hátterében két hatóanyag csoportot említ meg a szakirodalom: a Béta-szitoszterolt és a Delta-7 szterineket. A Fluxus ProstataeTM készítmény standardizált formában tartalmazza a növényi kivonatokat, mely hatékonysága bizonyított a BPH esetében. A készítmény ezen felül tartalmazza a pozitív klinikai hatásokért felelősnek tartott hatóanyagot a béta szitoszterolt is, melynek forrása a szója. A fentieken felül a Fluxus ProstataeTM részét képezi a cink, mely bizonyítottan hozzájárul a normális reprodukcióhoz és termékenységhez. Illetve a Bór, melynek jelentőségét a prosztata esetében élénk tudományos érdeklődés és aktivitás kíséri.

A FLUXUS ProstataeTM ALL-IN formulájával
egy termék formájában juthat hozzá
a bizonyítottan hatékony növényi
kivonathoz, nem kell egyszerre több
termékeket szednie.