Hiányállapotok

Hiányállapot – Gondoljunk rá! - Tegyünk ellene!

A hiánybetegség hallatán legtöbbünknek igen ritka, olykor letűnt évszázadok kórképei jutnak eszünkbe, mint pl.: farkasvakság (A-vitamin hiánya), Beri-beri (B1-vitamin hiánya), pellagra (B3-vitamin hiánya), vészes vérszegénység (B12-vitamin hiánya), skorbut (C-vitamin hiánya), angolkór (D-vitamin hiánya), véralvadási zavar (K-vitamin hiánya).

Talán ezek a betegségek befolyásolják a gyógyítók gondolkodásmódját, ezért jut ritkán eszükbe ismert kórképek hátterében hiányállapotokat is feltételezni. Pedig a már kialakult hiánybetegségek és az enyhe hiányállapotok között több súlyossági kategória is létezik, a halálos mértékűtől az éppen hogy csak kimutathatóig. Sok esetben az enyhe hiány megszüntetése lehet az az oki terápia, mellyel egy adott kórkép fennmaradása vagy kiújulása megszüntethető lenne.

A betegségek elterjedésének statisztikai vizsgálatával foglalkozó felmérések igazolták, hogy a koleszterinszint csökkentése az érelmeszesedés progressziójának lassításához, esetleg megállításához vezet, ugyanakkor kevesen fordítanak figyelmet arra, hogy különböző károsító ágensek, légszennyezés, stressz, dohányzás, stb. okozta fokozott szabadgyökképzés ellen is tegyenek. Pedig az oxidatív stressz, számos egyéb kórkép mellett, hozzájárulhat a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához. Ez ellen pedig a reaktív szabadgyökök semlegesítésével, az antioxidáns kapacitás növelésével lehetne védekezni. Antioxidáns rendszerünk részben a szervezetünk saját enzimeiből (szuperoxid diszmutáz, kataláz, glutation peroxidázból), részben pedig antioxidáns vitaminokból (például B2-, E-, C-vitamin) áll.

Az antioxidáns enzimeket az emberi szervezet ugyan saját maga képes előállítani, ugyanakkor ezek aktív centrumát olyan mikroelemek adják, melyeket csak a táplálékunkkal tudunk magunkhoz venni, ilyenek például: a cink, mangán, réz és vas.

Ezek hiányában az enzimek nem képesek ellátni funkciójukat, vagyis ezen ásványi anyagok hiányát is érdemes lehet számbavenni bizonyos kardiovaszkuláris kórképek kezelése során. Komoly segítséget jelenthet a hiányállapotok rendezése olyan kórképek esetén is, amikor nem könnyen azonosíthatók az a kiváltó okok.

Persze vannak nyilvánvalóbb tünetek, mint például a zsibbadás, mely mögött gyakran B12-vitamin hiány áll, ugyanakkor kevésbé ismert, hogy a B3-vitamin hiányában bélrendszeri zavarok, fáradékonyság, depresszió, étvágytalanság vagy fejfájás alakulhat ki.

Élelmiszereink tápértéke
a globalizált mezőgazdasági termelésnek köszönhetően
folyamatosan csökken.

A Synergolab minőségi
megoldás a minőségi hiányállapotokra

Tudjon meg többet termékeinkről!