Orvosilag tervezett formula

A SYNCORDIA megalkotásához a klinikus orvos szemüvegén át vizsgáltuk meg a szív- és érrendszer kórélettanát.

A ROS

Reaktív oxigén származékok

Reaktív oxigén származékok aktív oxigént tartalmazó kis molekulák, melyek két nagyobb csoportba sorolhatók.

A szabadgyökök, mint a szuperoxid (·O2-), hidroxil-gyök (·OH), peroxil-gyök (RO2·) és alkoxil-gyök (RO·) olyan molekulák, melyek egy vagy több párosítatlan elektronnal rendelkeznek, és ennek köszönhetően meglehetősen instabilak és reaktívak. A másik csoportot az oxigén nem gyök típusú származékai képviselik (hipoklórossav (HOCl), ózon (O3), szinglet oxigén (1O2) és hidrogén-peroxid (H2O2)), melyek oxidáló tulajdonságúak, és könnyen reaktív gyökké alakulhatnak. Ezek azonban hosszabb féléletidővel rendelkeznek, kevésbé reaktívak, és ennek megfelelően stabilabbak, mint a szabadgyökök. Bizonyos mennyiségű ROS elengedhetetlen, többek között a normális sejtműködés szabályozásához, a sejten belüli jelzések továbbításához, a sejtek szaporodásához, a védekezést szolgáló gyulladásos folyamatokhoz és az apoptózishoz.

Oxidatív stressz

Oxidatív stressznek nevezzük az olyan állapotot, amikor a "prooxidánsok" és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára. Az antioxidáns - prooxidáns egyensúly fenntartása az egészség megőrzésének fontos eszköze. Az oxidatív stressz a reaktív oxigén vagy nitrogén eredetű szabadgyökök keletkezése és az antioxidáns védőrendszerek közötti egyensúly megbomlása, a sejtek "oxido-redukciós" állapotának megváltozása során lép fel. A ROS kontrollálatlan keletkezése vagy az antioxidáns rendszer működésének csökkenése vezet az oxidatív stressz kialakulásához.

Oxidatív stressz okozta megbetegedések.

Az oxidatív stressz
szerepét több mint
100 betegségben,
és számos kórfolyamatban feltételezik.

SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER

A Kardiovaszkuláris betegségek jelentős hányadában kialakulásuk hátterében az ateroszklerózis (érelmeszesedés) és a hipertónia (magasvérnyomás-betegség) áll. Ezekben a kórfolyamatokban fontos szerepe van a szabadgyököknek, mint ahogy a szív- és érrendszeri betegség rizikófaktorai (diabétesz, elhízás, dohányzás) is fokozott szabadgyök-képződéssel járnak.

ÉRELMESZESEDÉS

A kórfolyamat meghatározó kezdeti lépése az oxidált LDL-molekula átjutása az endotélium keresztül az érfalba. Ez általában az endotélsérülés helyén következik be, amit okozhat az oxidált LDL-molekula maga vagy kémiai hatások.

Ok - okozati összefüggés állapítottak meg az olivaolaj polifenolok fogyasztása (standard hydroxytyrosol és származékai) és az LDL-partikulumok oxidatív károsodásának kivédése között. Bizonyítást nyert, hogy az olajsav hydroxytyrosol tartalma antioxidáns hatásának köszönhetően képes kivédeni az LDL-oxidációját, ezzel együtt megnövelve a funkcionális HDL mennyiségét, mely mint tudjuk, az ateroszklerózis (érelmeszesedés) kivédésének egyik nagyon fontos komponense.

ANTIOXIDÁNSOK

Normál esetben a ROS termelést enzimatikus és nem-enzimatikus antioxidáns rendszerek működése ellensúlyozza, és biztosítja ezzel a szervezet redox-egyensúlyát a sejtekben és szövetekben.

Az emberi szervezetben az antioxidánsok szinergens, egymást erősítő, regeneráló hatással rendelkeznek, így az antioxidánsok együtt jóval hatékonyabbak a szabadgyökökkel szemben, mint külön-külön. (Chaudiere és Ferrari-Iliou, 1999; Benzie, 2000; Vertuani és mtsai., 2004)

Az antioxidáns rendszer egyes elemeit maga a szervezet is elő tudja állítani, ilyenek az enzimek, a kismolekulájú vegyületek nagy része (enzimatikus rendszer elemei), azonban számos molekulát nem tudunk szintetizálni. Ezekhez csakis külső forrásból, a táplálkozás útján juthatunk hozzá.

Cél: az oxidatív stressz kórélettani
folyamataiban szerepet játszó
faktorok módosítása

A SYNCORDIA kedvező hatásai a növényi polifenolok, rezveratrol, L-arginin, koenzim-Q10 és a benne található mikroelemek szinergizmusa révén érvényesül.