Mitől egyedi
a NEOCARTIL
tabletta?

A NEOCARTIL fejlesztése során egy jelentős népegészségügyi problémára és annak terápiás nehézségeire kerestük a megoldást!

Népbetegség

Az ízületi porcfelszínek kóros mértékű kopása- az ún. artrózis ma már népbetegségnek számít. Egyes becslések szerint az idősek 15-20 százalékánál jelentkezik. Kialakulásának okát nem mindig tudjuk pontosan, de számos olyan tényező ismert, mely a porckopást előidézheti, pl.: túlsúly, mozgásszervi túlterhelés (sport), az ízületek vagy csontok tengelyeltérései, autoimmun ízületi gyulladások (pl. reumatoid artritisz), sérülések, tartós mozgásszegény életmód, és az életkor előrehaladtával a porcsejtek működésének lecsökkenése. A fenti felsorolásból is látszik, hogy a porckopás nem csak az idősek betegsége, számos tévhittel ellentétben gyakran betegít meg munkaképes korú embereket (European Action Towards Better Musculoskeletal Health. Bone and Joint Decade 2000 2010 Ann Rheum Dis 2000; 59(2):81-82). Fontos tudnunk, hogy az artrózis a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását és halálozását a duplájára növeli. (Watson DJ, Rhodes T, Guess HA. All case mortality and vascular events among patients with rheumatoid arthritis, osteoarthritis and no arthritis in the UK. General Practice Research Database. J Rheumatol 2003;30:1196–1202).

Non-szteroid előtt porcvédelem

Az artrózis kezelésében a European League Against Rheumatism (EULAR, Európai Rheumatizmus Elleni Liga) terápiás ajánlásai az irányadóak. A gyógyszeres kezelésben egyszerű fájdalomcsillapítók, ezek eredménytelensége esetén nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), enyhe opioidok, ritkán erős opioidok alkalmazandók. Jellemzően Magyarországon az ízületi fájdalmak terápiáját az azonnali és nem kellően kontrollált nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazás jelenti. A betegek gyakran akár többféle NSAID-ot is szednek, mert nem tudják, hogy a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is nagyrészt ilyen hatóanyagot tartalmaznak, s ez miközben terápiás előnyt nem jelent, a mellékhatások kockázatát fokozza. E szerek az artrózis okozta fájdalmat és gyulladást ugyan csökkentik, de a betegség progresszióját és a porcvesztést nem gátolják meg. Egyes felmérések szerint mind a háziorvosok, mind a reumatológusok térd-artrózisos betegeinek fele szed folyamatosan NSAID-ot, ami rendkívül nagy mellékhatás-kockázattal jár.

A nemzetközi és a hazai ajánlások szerint is arra kell törekedni, hogy az artrózisos betegek előbb kapjanak kondroprotektív szert, és csak ezt követően NSAID-ot.

A biohasznosulás nehézségei

Ma már birtokunkban vannak a betegség progresszióját, illetve a porcvesztést gátló vagy lassítani képes készítmények is. Ezeket SYSADOA-nak (symptome modifying slow acting drugs of osteo- arthritis, oszteoartritisz tüneteit befolyásoló lassú hatású gyógyszerek) vagy egyszerűen kondro- protektív (porcvédő) szereknek nevezzük. Ezek közé tartozik a kondroitin-szulfát, melynek alkalmazását a nemzetközi ajánlások egyértelműen javasolják. Fontos megjegyezni, hogy a különböző porcvédő készítményekben alkalmazott kondroitin- és glükózamin-szulfátok ill. a hialuronsav hatalmas molekulákat alkotnak, megnehezítve a szájon át bevitt hatóanyag bélből történő felszívódását. Így kétségessé téve ezen anyagok hasznosságát, mivel a fel nem szívódó hatóanyagok nem tudnak eljutni a felhasználási területükre, az ízületekbe. További problémát jelent, hogy a felszívódás nehézsége miatt megemelt hatóanyag mennyiségek esetleges gyomor- és bélrendszeri mellékhatásokat okozhatnak, mely miatt sokszor az adott terápia időszakos megszakítására is sor kerülhet.

 

A NEOCARTIL fejlesztése során figyelembe vettük az összes említett kihívást és a felsorolt nehézségeket is.

A végeredmény:
hatékony, innovatív porcerősítő formula


Ahhoz, hogy az ízületi porc el tudja látni feladatát a porcsejtek tökéletes működésére van szükség, melyek a porc legnagyobb részét kitevő speciális sejtközötti állomány fenntartását biztosítják.
A NEOCARTIL tartalmazza az ép porc működésében szerepet játszó legfontosabb, ismert szerves anyagokat; így glükózamint - melyet a NEOCARTIL speciális módon, növényi kivonat formájában tartalmaz, kondroitin-szulfátot, hialuronsavat és metil-szulfon-metánt (MSM) is.
Mit ér bármely hatóanyag, ha nem jut el a megfelelő helyre? Ezt a szempontot tartottuk szem előtt, amikor, a szabadalmaztatott Osteol formulát alkalmaztuk, mely elősegíti a NEOCARTIL-ban található porcépítő hatóanyagok felszívódását és hasznosulását. Az Osteol egy bioaktív fehérje komplex, melynek köszönhetően a porcvédő molekulák hatékonysága többszörösére növekszik, így alacsonyabb dózisokkal lehet kedvező hatást elérni, miközben lecsökken az esetleges mellékhatások lehetősége. Ennek következtében a NEOCARTIL esetében lehetséges, hogy nem szükséges a terápiát időközönként megszakítani.
A porckopáshoz vezető molekulák hiányának pótlása mellett a szervezet saját rostképződését is elősegítendő megfelelő mennyiségű C-vitaminnal egészítettük ki készítményünket, mert igazolt tény, hogy a C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez, és ezen keresztül a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához.